Πώς στήνω το ενυδρείο και εκκολάπτω τα νέα μου κατοικίδια Aqua Dragons; Είναι πολύ εύκολο!

Δείτε το νέο μας βίντεο με τους Victor, Amy και Christian, που στήνουν και φροντίζουν το ενυδρείο με τα κατοικίδιά τους, τα Aqua Dragons:

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε τις οδηγίες, που σας λένε βήμα βήμα πώς στήνετε και φροντίζετε το ενυδρείο με τα κατοικίδιά Aqua Dragons:

 

Μόλις βγάλετε το ενυδρείο από τη συσκευασία, ελέγξτε τα περιεχόμενα της συσκευασίας. Θυμηθείτε πως πρέπει να έχετε δύο σακουλάκια: ένα με τα αυγά των Aqua Dragons και ένα με την τροφή τους. Θα βρείτε επίσης ένα δοσομετρητή για να οξυγονώνετε το νερό, ένα μικρό κουτάλι για να τα ταΐζετε, ένα εγχειρίδιο χρήσης και στην περίπτωση που αγοράσατε το σετ Aqua Dragons Deluxe, θα βρείτε και ένα φυλλάδιο με οδηγίες για τη μπαταρία, τα φωτάκια LED στη βάση του ενυδρείου και ένα μεγεθυντικό φακό, γιανα μπορείτε να παρατηρείτε από κοντά τα κατοικίδιά σας.

adinstructions large

Όταν τα έχετε βρει όλα, ανοίξτε το ενυδρείο, γεμίστε το με πηγαίο ή εμφιαλωμένο νερό ή εναλλακτικά, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε νερό βρύσης (δεν συνιστάται), αφήστε το για 24 ώρες προτού ρίξετε μέσα τα αυγά, ώστε να εξατμιστεί το χλώριο που περιέχει. Μην χρησιμοποιείτε μεταλλικό ή ανθρακούχο νερό.

Όταν γεμίσει το ενυδρέιο, ανοίξτε προσεκτικά το σακουλάκι με τα αυγά και ρίξτε όλο το περιεχόμενο μέσα στο ενυδρείο. Στο σημείο αυτό θα παρατηρήσετε κάτι θαυμάσιο: τα άλατα να διαλύονται και τα αυγά να διασκορπίζονται μπέσα στο ενυδρείο!

Αν έχετε το σετ Aqua Dragons Deluxe με τα φωτάκια LED, γνωρίζετε πως οι μπαταρίες περιλαμβάνονται κι έτσι μπορείτε να ενεργοποιήσετε το φωτισμό όποτε εσείς επιθυμείτε, πατώντας απλώς το κουμπί που βρίσκεται στο πλάι του ενυδρείου.

adfeeding large

Αφού στήσω το ενυδρείο, πώς τα φροντίζω;

Έχετε γεμίσει το ενυδρείο με νερό και έχετε ρίξει μέσα τα αυγά; Τέλεια! Από τώρα και στο εξής θα πρέπει να φροντίζετε τα νέα σας μωράκια. Θυμηθείτε πως η θερμοκρασία δωματίου αθα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 17 ºC και 31 ºC. Τα Aqua Dragons λατρεύουν το φως, αλλά προσέξτε, μην αφήσετε το ενυδρείο κάτω από τις ακτίνες του ήλιου το καλοκαίρι, για τί μπορεί να υπερθερμανθεί.

Μόλις τα Aqua Dragons έρθουν σε επαφή με το νερό, θα εκκολαφθούν. Μην ανυσηχείτε αν δεν τα δείτε από την αρχή, καθώς τώρα αρχίζουν να βγαίνουν από την κατάσταση αδράνειας στην οποία βρίσκονταν! Αν έχετε μεγεθυντικό φακό, η καλύτερη στιγμή να τα δείτε να εκκολάπτονται είναι περίπου 24 ώρες αφού στήσατε το ενυδρείο. Και σε περίπου 48-72 ώρες, θα μπορέσετε να δείτε χωρίς μεγεθυντικό φακο, κάτι μικοσκοπικές λευκές κουκκίδες που κολυμπούν κόντρα στο ρεύμα του νερού, αυτά είνα τα Aqua Dragons σας!

adobserving large

Είναι πολύ σημαντικό να οξυγονώνετε το νερό τους, καθώς τα Aqua Dragons χρειάζονται το οξυγόνο για να αναπνέουν. Ειδικά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους, το χρειάζονται πολύ, καθώς είναι ακόμα μικρά και πρέπει να καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να ανέβουν στην επιφάνεια του νερού για οξυγόνο. Για να οξυγονώσετε το νερό, βάλτε μέσα το στόμιο του δοσομετρητή και πατήστε τον για  να παράξει φυσαλίδες. Χωρίς να τον αφήσετε να τραβήξει νερό, βγάλτε το δοσομετρητή έξω. Αφήστε τον να τραβήξει μέσα κι άλλο αέρα και ξαναβουτήξτε το στόμιό του πατώντας ταυτόχρονα τη φούσκα για να βγουν φυσαλίδες. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία επί ένα λεπτό ή και περισσότερο.

adoxygenate 2e1ef5e9 6adb 4a25 babc 0169ac6db690 large

Πώς τα ταΐζω;

Αφού έχουν εκκολαφθεί και μπορείτε να τα δείτε,  το οποίο συμβαίνει συνήθως 48 ώρες αφού στήσατε το ενυδρείο, μπορείτε να τα ταΐσετε για πρώτη φορά. Χρησιμοποιήστε ωστόσο μισό από το μικροσκοπικό κουταλάκι τους για τροφή, καθώς είναι ακόμα πάρα πολύ μικρά. Απο εκεί και πέρα, θα χρειαστεί να τα ταΐζετε ένα κουταλάκι τροφή κάθε 2-3 μέρες, αναλόγως τον πληθυσμό τους (πιο συχνά αν έχουν εκκολαφθεί εκατοντάδες, πιο αραιά αν είναι λιγότερα). Προσέξτε όμως να μην τους ρίξετε παραπάνω τροφή. Μπορεί το κουταλάκι να σας φαίνεται μικρό, ωστόσο είναι υπεραρκετό για αυτά. Εκτός αυτού η πολύ τροφή θα κάνει το νερό να χαλάσει.

adfeeding2 large

Παρατηρήστε από κοντά τα νέα σας κατοικίδια. Μπορείτε ακόμη και να καταγράφετε το πώς μεγαλώνουν, σε ένα ημερολόγιο! Θα μπορείτε να ξεχωρίσετε το αρσενικό από το θηλυκό, να τα δέιτε να εξελίσσονται περνώντας από το ένα στάδιο ζωής στο άλλο, πώς τρώνε, πώς συμπεριφέρονται. Θα είστε σε θέση να αναγνωρλιζετε τις διαφορές που έχει το ένα από το άλλο και γιατί όχι, να τα ονομάσετε κιόλας!

adledlights large

Τι να κάνω αν κάτι πάει στραβά;

Να είστε υπομονετικοί. Κάθε παρτίδα Aqua Dragons είναι διαφορετική. Καθώς εξαρτώνται από το φως και τη θερμοκρασία, μην απορήσετε αν κάνετε καμιά εβδομάδα να τα δείτε να κολυμπούν. Όπως ήδη αναφέρθηκε, ταΐζετέ τα κάθε 3-4 μέρες απο τη στιγμή που θα εκκολαφθούν και θα τα δείτε και δώστε τους οξυγόνο κάθε μέρα για τον πρώτο μήνα. Μετά, θα έχουν μεγαλλώσει αρκετά, ώστε να κολυμπούν μόνα τους στην επιφάνεια του νερού για να αναπνεύσουν.

Αν πιστεύετε πως τα έχετε κάνει όλα σωστά και ωστόσο μετά από δύο εβδομάδες δεν έχετε δει τίποτε, ελέγξτε μια προς μία όλες τις διαδικασίες που ακολουθείτε, γιανα εντοπίσετε τι πήγε λάθος:

  • Εμφιαλωμένο νερό
  • Θερμοκρασία 17-30 ºC
  • Φυσικό φως
  • Μην τους ρίξετε τροφή μέχρι να τα δείτε να έχουν εκκολαφθεί

Αν έχετε πολλά μωρά Aqua Dragons, αλλά κάποια από αυτά πεθαίνουν, ίσως το οξυγόνο στο νερό να είναι σε χαμηλά επίπεδα και να χρειάζεται να βάζετε πιο συχνά. Μπορείτε επϊσης να ρίξετε το νερό του ενυδρείου σε ένα άλλο δοχείο και να το ξαναβάλετε μέσα στο ενυδρείο, για να οξυγονωθεί. Προσέξτε μόνο μη χυθεί το νερό έξω από τα δοχεία!

Είναι επίσης φυσικό κάποια από αυτά να μην επιβιώνουν. Αυτός είναι άλλωστε και ο κύκλος της ζωής.

Συνεχής φροντίδα – Πρέπει να αλλάξω ή να καθαρίσω το νερό του ενυδρείου μου;

ΟΧΙ! Το νερό των Aqua Dragons περιέχει άλατα και μεταλλικά στοιχεία και δεν πρέπει να το αλλάξετε. Αν γίνει βρόμικο, ίσως είναι επειδή έχει μαζευτεί πολύ τροφή μέσα. Απλώς μην τα ταΐσετε για 1-2 μέρες. Αν δείτε κάτι σαν μικρά φύκια, μην τα βγάλετε, είνα μέρος του οικοσυστήματος των Aqua Dragons. Αν το νερό εξατμίζεται, μπορείτε να συμπληρώετε εμφιαλωμένο νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Και αν κάποια από τα Aqua Dragons πεθάνουν, μην τα βγάλετε έξω. Θα πέσουν στον πάτο του ενυδρείου και εκεί θα αποσυντεθούν.

Θυμηθείτε πάντα να περνάτε καλά!

adobservingtwo large