Δείτε ένα σύντομο βίντεο με απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις, για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπουν με τα Aqua Dragons, καθώς αναπτύσσονται:

 

Είναι ζωντανά;

ΝΑΙ, ΝΑΙ, ΝΑΙ! Τα Artemia Salina είναι ζωντανοί οργανισμοί και χρειάζονται φροντίδα. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξατε στο κεφάλαιο Τι είναι τα Aqua Dragons.

Ποια είναι η διάρκεια ζωής τους;

Ένα Aqua Dragon ενηλικιώνεται στο 4ο στάδιο της ζωής του και αποκτά την ικανότητα αναπαραγωγής. Το μέσο προσδόκιμο ζωής είναι περίπου δύο μήνες. Ένα ενυδρείο που το φροντίζουν καλά, θα μπορούσε να φιλοξενήσει αρκετές γενιές Aqua Dragons, ωστόσο ένας μέσος όρος των ιδιοκτητών Aqua Dragons μας αναφέρουν πως η ζωή στο ενυδρείο τους διατηρείται για μερικούς μήνες.

Πρέπει να αλλάζω το νερό;

Όχι, το νερό έχει αποκτήσει ειδικό pH και επίπεδο αλατότητας, από τα περιεχόμενα του φακέλου με τα αυγά. Συνεπώς δεν πρέπει να αλλάζετε το νερό! Ωστόσο, το νερό τείνει να εξατμίζεται και πρέπει να το αναπληρώνετε λίγο λίγο κάθε φορά, χρησιμοποιώντας εμφιαλωμένο νερό σε θερμοκρασία δωματίου.

Αρέσει το φως του ήλιου στα Aqua Dragons;

Το λατρεύουν, απλώς φροντίστε να μην αφήσετε το ενυδρείο κάτω από τον ήλιο, για να μην υπερθερμανθεί το νερό.

Δαγκώνουν τα Aqua Dragons;

ΟΧΙ και για την ακρίβεια, δεν έχουν καν στόμα. Τρέφονται μέσα από τα πτερύγια τους, που λειτουργούν σαν βράγχια.

Ποια πρέπει να είναι η θερμοκρασία του νερού;

Η βέλτιστη θερμοκρασία είναι 17ºC με 30ºC.

Τι πρέπει να κάνω αν ένα Aqua Dragon πεθάνει;

Αν κάποιο πεθάνει, θα πέσει αιωρούμενο στον πάτο του ενυδρείου, όπου θα αποσυντεθεί φυσικά, αποτελώντας κομμάτι του υδροβιότοπου. Συνεπώς δεν χρειάζεται να το βγάλετε από το ενυδρείο.

Το νερό είναι βρώμικο, τι να κάνω;

Σταματήστε να ταΐζετε τα Aqua Dragons, μέχρι να καταναλώσουν όλη την τροφή που υπάρχει μέσα στο ενυδρείο. Αυτό μπορεί να πάρει μια εβδομάδα ή και παραπάνω, μέχρι να καθαρίσει το νερό, αλλά δεν πρόκειται να αλλοιωθεί, αφού είναι αλμυρό!

Βλέπω ένα νεκρό Aqua Dragon στον πάτο του ενυδρείου...

Θα μπορούσε να είναι ένα εξωτερικό κέλυφος, καθώς τα αλλάζουν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Μπορεί όμως να είναι ώρα να αποχαιρετίσετε κάποιο από τα Aqua Dragons σας. Άλλωστε ο κύκλος της ζωής περιλαμβάνει και το θάνατο.

Κάποια από τα Aqua Dragons έχουν πολύ μακριά ουρά, γιατί;

Όπως συμβαίνει και με τα ψάρια, αυτά είναι τα περιττώματα των Aqua Dragons, και φαίνεται σαν να σχηματίζεται μια κλωστή.

Μπορούν τα Aqua Dragons να ζήσουν στο κανονικό ενυδρείο που έχω;

Τα Aqua Dragons είναι μιρκοσκοπικά και τα ψάρια θα τα φάνε. Αν δεν θέλετε να κάνετε τα νέα σας κατοικίδια τροφή για τα ψάρια, ΜΗΝ τα βάλετε στο κανονικό ενυδρείο!

Παρατηρώ δύο Aqua Dragons να κολυμπούν μαζί, τι σημαίνει αυτό;

Ζευγαρώνουν. Θα παρατηρήσεις επίσης πως το αρσενικό βρίσκεται από κάτω και έχει πιάσει το θηλυκό με μια κεραία που προεξέχει από το κεφάλι του. Μπορεί να μείνουν έτσι για μερικές μέρες, μέχρι να "ολοκληρωθεί η διαδικασία".

Έχασα το φυλλάδιο με τις οδηγίες, τι να κάνω;

Στείλτε μας e-mail για να λάβετε ένα ψηφιακό αντίγραφο των οδηγιών, ή συνδεθείτε στο διαδίκτυο και ακολουθήστε τις οδηγίες από εκεί.

Πόσα Aqua Dragons θα εκκολαφθούν;

Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Εξαρτάται από την ποιότητα του νερού, τη θερμοκρασία, τον αριθμό των μικροσκοπικών αυγών που υπήρχαν μέσα στο φακελάκι. Έτσι θα μπορούσαμε να πούμε 10 ή ακόμα και εκατοντάδες!

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

 

Τα Aqua Dragons μου δεν έχουν εκκολαφθεί. Έχουν περάσει τρεις μέρες και δεν έχω δει ακόμη τίποτε. Τι πρέπει να κάνω;

Αν έχετε ακολουθήσει όλες τις διαδικασίες, είναι σχεδόν αδύνατο να μην έχετε εκκόλαψη. Για αυτό το λόγο αναθεωρήστε τη διαδικασία με το στήσιμο του ενυδρείου:

 • Χρησιμοποιήστε μόνο εμφιαλωμένο νερό, όχι νερό βρύσης, όχι μεταλλικό ή αεριούχο. Χρησιμοποιήστε  350-380ml νερό, αφού αυτή είναι και η σωστή ποσότητα που χρειάζεται για τη φόρμουλα.
 • Οξυγονώστε καθημερινά το νερό με το δοσομετρητή.
 • Βεβαιωθείτε πωςτο ενυδρείο βρίσκεται σε φωτεινό μέρος και η θερμοκρασία είναι σταθερή, μεταξύ 20-30ºC.
 • Ο αριθμός των Aqua Dragons που θα εκκολαφθούν εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων η θερμοκρασία και η φωτεινότητα του χώρου. Το χειμώνα, το ενυδρείο είναι καλό να βρίσκεται στον ήλιο και τη ζεστασιά. Όμως το καλοκαίρι, αποφύγετε να το τοποθετήσετε κάτω από τις ηλιακές ακτίνες. Όπως και να έχει, θα μπορέσετε να δείτε σημεία ζωής μετά από 4 μέρες. Αν δεν έχετε καταφέρει να τα δείτε, χρησιμοποιήστε έναν μεγεθυντικό φακό και ρίξτε έντονο φως στο ενυδρείο. Θα μπορέσετε να δείτε κάτι μικροσκοπικά άσπρα Aqua Dragons να κολυμπούν κόντρα στο ρεύμα.
 • Αν πληρείτε όλες αυτές τις προϋποθέσεις και ακόμη δεν κατορθώσατε να δείτε ένδειξη ζωής στο ενυδρείο σας, επικοινωνήστε μαζί μας έχοντας αποδεικτικά στοιχεία ή αγοράστε ένα νέο σετ με αυγά.

Η διατήρηση ενός ζωντανού οικοσυστήματος σε ένα μικρό ενυδρείο μπορεί να είναι πολύπλοκο. Αν το νερό χάσει την ισορροπία του pH, εξαιτίας βακτηρίων ή άλλης ξένης ουσίας, τα Aqua Dragons μπορεί να πεθάνουν ή να μην μπορούν να εκκολαφθούν. Για το λόγο αυτό, επιδείξτε ιδιαίτερη προσοχή στις συμβουλές για τη φρντίδα τους που σας παραθέτουμε.

Εκκολάφθηκαν πολλά Aqua Dragons, αλλά είναι άρρωστα ή πεθαίνουν. Τι να κάνω;

Δεν καταφέρνουν να ενηλικιωθούν όλα τα Aqua Dragons που εκκολάπτονται, αλλιώς θα μας είχαν κατακλύσει! Είναι φυσιολογικό και συνηθισμένο να εκκολάπτονται πολλά και μόνο κάποια από αυτά να καταφέρουν να ενηλικιωθούν. Αλλά για να δώσετε μια καλή ευκαιρία στους μικρούς σας φίλους να μεγαλώσουν, αναθεωρήστε αυτές τις συμβουλές για τη φροντίδα τους:

 • Οξυγονώνετε το νερό καθημερινά με τη χρήση του δοσομετρητή ή χύνοντά το σε ένα άλλο δοχείο και πάλι μέσα στο ενυδρείο. Θα καταλάβετε αν τα Aqua Dragons δεν έχουν αρκετό οξυγόνο, αφού θα κολυμπούν αργά και αφηρημένα. Μετά την οξυγόνωση θα παρατηρήσετε πως κολυμπούν γρήγορα και χαρούμενα.
 • Μην αλλάξετε το νερό του ενυδρείου, απλώς συμπληρώστε το αν χρειαστεί.
 • Αν το νερό είνα καθαρό και διαυγές, ταΐστε τα . Αν το νερό είναι βρώμικο μην τα ταΐζετε. Αν έχετε εκατοντάδες Aqua Dragons, ταΐστε τα κάθε 2-3 μέρες. Αν είναι λιγότερα, για παράδειγμα 30-50, ταΐστε τα  κάθε 4-5 μέρες. Ρυθμίστε την ποσότητα τροφής που ρίχνετε στο ενυδρείο, ανάλογα με τον αριθμό των Aqua Dragons. Αν το νερό είναι βρώμικο, υπάχει ακόμη τροφή μέσα. Αν το νερό είναι διαυγές και τα Aqua Dragons ψάχνουν στον πάτο του ενυδρείου, τότε ψάχνουν για τροφή και θα πρέπει να τους ρίξετε λίγη.
 • Βεβαιωθείτε πως το ενυδρείο έχει σταθερή θερμοκρασία 20-30ºC μέρα νύχτα.
 • Βεβαιωθείτε πως το ενυδρείο βρίσκεται στον ήλιο κατά τη διάρκεια του χειμώνα και σε ένα φωτεινό μέρος, αλλά όχι κάτω από τον ήλιο, το καλοκαίρι.
 • Αν παρά τις ακριβείς οδηγίες που ακολουθήσατε, δεν υπάρχει ζωή στο ενυδρείο σας, αφήστε το νερό να εξατμιστεί και στη συνέχεια ρίξτε μέσα καινούριο νερό για να εκκολαφθούν νέα Aqua Dragons. Τα υγά που κουβαλούν τα θηλυκά, θα ξεραθούν και θα εκκολαφθούν μόλις έρθουν σε επαφή με το νερό.

Αν εξακολουθείτε να χρειάζεστε βοήθεια και συμβουλές, επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.